» » Bir Taşla 3 Kuş" Getirecek Yatırım

Damızlık süt sığırcılığı yapan Niğde'deki işletme, yeni yatırımla hem besihanesinin kapasitesini büyütecek, hem kuracağı biyogaz tesisinde hayvan gübrelerinden elektrik üretecek hem de istihdam ettiği işçi sayısını artıracak.

NI·GˆTAS¸ Mikronize Kalsit Ticaret ve Sanayi Limited S¸irketi, Nigˆde'nin Ovacık beldesinde yer alan büyükbaş su¨t sıgˆırcılıgˆı besihanesinin kapasitesini artırmak ve biyogaz üretim tesisi kurmak için 837 bin 500 liralık yatırım sürecini başlattı.

Proje için hazırlanan tanıtım dosyasına göre, halen is¸letilen tesiste su¨t u¨retimi amacıyla damızlık su¨t sıgˆırı besiciligˆi yapılıyor.

Kapasite artıs¸ı ile bin 200 olan bu¨yu¨kbas¸ hayvan sayısının ilk etapta 2 bin 500'e, ikinci etapta da 4 bin 900'e c¸ıkarılması ve biyogaz üretim tesisi kurulması planlanıyor.

Tesiste halen 20 kis¸i c¸alıs¸ırken, bu sayının ilk etap kapasite artıs¸ıyla 40'a, ikinci etap kapasite artıs¸ıyla 65'e çıkarılması amaçlanıyor.

Kurulacak is¸letmede kapasite artıs¸ı mevcut besi hayvanlarından u¨reme yoluyla gerc¸ekles¸tirilecek yeterli hayvan sayısı elde edilmedigˆi takdirde ithal olarak satın alınacak.

Kapasite artıs¸ından sonra damızlık hayvanlardan olus¸acak su¨ru¨nu¨n, bo¨lgenin en yu¨ksek verim ve kalite o¨zelliklerini go¨steren su¨ru¨su¨ olması ve bo¨lgede faaliyet go¨steren digˆer is¸letmelere o¨rnek olması hedefleniyor.

Ayrıca tesiste yapılacak kapasite artıs¸ıyla beraber biyogaz u¨retim tesisi kurulması planlanıyor. Bo¨ylelikle bu¨yu¨kbas¸ hayvan dıs¸kıları (gu¨bre) degˆerlendirilerek bertarafı sagˆlanacak ve elektrik kullanımının bu¨yu¨k kısmı kars¸ılanacak. 

Proje kapsamında ilk etap kapasite artıs¸ından sonra net u¨retilecek elektrik enerjisi saate 83,5 kilovatsaat olacak. I·kinci etap kapasite artıs¸ından sonra u¨retilecek elektrik enerjisi miktarı saatte 161,5 kilovatsaate ulaşacak. 

About niğde

Niğde Haberlerini Facebook Sayfanızdan Takip Etmek İçin Bu Adrese Gelin www.facebook.com/nigdehaberleri
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply