» » Niğde'de 12 Yaban Keçisi 214 Bin Liraya Avlanacak

Niğde'de av turizmi kapsamında Demirkazık Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'ndaki 12 yaban keçisinin avlanması için açılan ihale 214 bin 500 lira bedelle sonuçlandı. 


Niğde'de av turizmi kapsamında Demirkazık Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'ndaki 12 yaban keçisinin avlanması için açılan ihale 214 bin 500 lira bedelle sonuçlandı.

3 bin 700 metre rakımlı Demirkazık Dağı'nda barınan yaban keçilerinin avlanması için Orman Ve Su İşleri Bakanlığı 7'nci Bölge Müdürlüğü bu yılki kotayı '12' olarak belirledi. Keçi başına 4 bin 500 lira tahmini bedelle açılan ihaleye giren av turizmi acenteleri temsilcileri, açık arttırmada rakamı 17 bin 875 liraya çıkardı ve 12 keçi için 214 bin 500 lira ödendi. Yüzde 40'ını Orman Ve Su İşleri Bakanlığı'nın aldığı gelirin yüzde 60'ı, yaban keçilerini koruma sağlayan köy tüzel kişiliklerine aktarılacağı belirtildi. İhaleyi kazanan av turizmi acentesi 31 Mart'ta sona erecek kotayı ABD ve Avrupa ülkelerinde anlaşma sağladıkları avcılara kullandıracak.

AV BAŞLADI

Av Turizmi kapsamında ihaleyle belirlenen yaban keçisi avı 1 Kasım itibariyle başladı ve avcılarda binlerce kilometre yol kat ederek Niğde'nin yolunu tuttu. Orman ve Su İşleri Niğde Şube Müdürlüğü'nce görevlendirilen bir personelle dağa çıkan avcıların 10 gün süresi ve bu süre zarfında sadece 1 yaban keçisi avlama hakkı bulunuyor. Av da ise sadece 8 yaş ve üzerinde, boynuzlar en az 100 santimetre olan erkek keçilerin avlanmasına izin veriliyor. Avcı, görevlinin avlanma kriterlerini taşıyan yaban keçisini tespit edip 'Vurabilirsin' dediği yaban keçisini vuracak. Avcının, avlanma kriterlerine uymayan bir keçiyi avlaması durumunda ise cezai işlem uygulanacak.

BOYNUZU AVCININ, ETİ KÖYLÜNÜN

Demirkazık Dağı'nın zorlu koşullarında kendilerine verilen sürede keçi avlamayı başaran Avcılar, avladıkları keçiyle hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra boynuzunu kesiyor. Avcı, boynuzu hatıra olarak ülkesine götürürken, keçinin Eti ise avlanma sahası sınırlarındaki köylülere kalıyor.

Yetkililer, av turizminin Orman Ve Su İşleri Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü belirtirken, ihale dışında bakanlığın 3 yerli kotası bulunduğunu ve bu kotanın da Bakanlık tarafından kendilerine yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucunda 3 yerli avcıya verildiğini belirtti. 

About niğde

Niğde Haberlerini Facebook Sayfanızdan Takip Etmek İçin Bu Adrese Gelin www.facebook.com/nigdehaberleri
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply