» » Mecliste Eğitim Ve Tarım Konuşuldu

Niğde İl Genel Meclisi Şubat ayı olağan toplantısı, il Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar Ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen katıldı.
Yoklama ve açılış konuşmalarının ardından gündem maddelerine geçilmeden önce meclise konuk olan İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar Eğitim kurumları ve eğitim yatırımları hakkında meclis üyelerini bilgilendirdiler ve Eğitim de Niğde’nin başarısı hakkında il genel meclis üyelerine bilgi verdi
İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak okul öncesi 16 okul, 174 ilkokul, 125 ortaokul, 57 ortaöğretim ve lise dengi okullar ve bunların yanı sıra 22 tane kurumların olduğunu söyleyen Yaşar, “Bu okullarda toplam 73 bin 799 öğrencimiz mevcuttur. İlimizde derslik başına düşen öğrenci sayımız 20’dir. İlimizde öğretmen başına düşen öğrenci sayımız 19’dur. Niğde’de 372 okulumuzdan 3 bin 612 derslikten 4 bin 332 öğretmenimiz 73 bin 799 öğrencimize eğitim öğretim vermektedir” dedi.
2014 yılı üniversite sınavlarında Niğde’nin Türkiye ortalamalarının üzerinde olduğunu belirten İl milli Eğitim Müdürü Yaşar; “ Birinci bu ikincisi ise bölgede yine bölge ortalamasının üzerindeyiz. İlimiz bölge ortalamasında ya birinci ya da ikinci sıradadır. Orta öğretim puanında ise Türkiye ortalamasının altındayız. Orta öğretim başarımıza baktığımızda öğretmenlerimizin öğrencilerine not verirken biraz cimri davranmışlar. Ayrıca orta öğretimdeki öğrenci velilerimizin okuma oranı yani kültür oranı Türkiye ortalamasının altında. Bakanlığımızın dikkatini çeken şey velilerimizin okuma yazma oranı Türkiye ortalamasının altındayken bu başarı nasıl böyle diye. Bizim öğrencilerimizin velilerinin okuma oranı her ne kadar düşükse de çocuklarının daha iyi bir yerlere gelmeleri için ellerinden geleni yaptıkları bir gerçek. 2014 yılında müdürlüğümüze bağlı liselerden 3 bin 25 öğrencimiz mezun olmuş, bu öğrencilerimizin Bin 86’sı yükseköğretime yerleştirilmiş. Liseyi bitiren öğrencilerimizin üniversiteye yerleştirilme oranı yüzde 62,2’dir” diye konuştu.
Fatih projesi kapsamında 25 okulumuza 556 adet akıllı tahta,129 adet çok fonksiyonlu yazıcı kurulmuş ve 9 sınıf öğretmen ve öğrencilerimize de 3 bin 982 adet tablet dağıtımı yapılmıştır diyen Halil İbrahim Yaşar; “ Geçen yıl yaptığımız yatırımlar, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselere toplam 26 milyon 640 milyar TL para harcadık. Bor kaynarcaya 6 derslik bir ilkokul yaptırdık ve şuanda bitti. Çiftlik kula köyünde bir okulumuzun bizden önce ihalesi yapılmış müteahhit işi bitirememiş gitmiş onunu ihalesini yaptık, Niğde merkezde kız kampüsü dediğimiz kampüsü yaptık. 18 derslik olan bor imam hatip lisesini 24 dersliğe çıkarttık, 100 kişilik öğrenci yurdunu 200 kişiliğe çıkarttık” şeklinde konuştu.
İl genel meclis başkanının daveti üzerine İl Genel Meclisi toplantısın katılan İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, İl genel meclisine Alternatif Tarım Ürünleri Projesinin son durumu hakkında il genel meclis üyelerine bilgi verdi.
İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen; “ilimiz bilindiği üzere coğrafi alan olarak küçük bir il. İlimiz 779 bin hektar bir alana sahip ve Türkiye’nin yüzde 1’ine tekabül eder. Tarımsal varlığı noktasında ilimiz 2013 yılı itibariyle TUİK verilerine göre 25. Sıradadır. Türkiye’nin yüzde 1’ine tekabül eden bir il tarımsal hasılada ve tarımsal gelişmişlik noktasında 2012 yılında 29 sırada yer alan ilimiz 2013 yılı içerisinde 25 sırada yer alıyor. İlimizde Türkiye’de derece yapan ürünlerimizde var. Bunların başında patates üretimi yılda 600 bin ton patates üretimiyle Türkiye sıralamasında Niğde birinci sırada, 350 bin ton elma üretimiyle 3. Sırada, 350 bin ton süt üretimimiz var, 80 bin ton lahana üretimimiz var, 10 bin ton kiraz üretimimiz var, 15 bin ton kuru fasulye üretimimiz var ve yem bitkisi üretimlerimiz var. Ülkemiz dünya da tarımsal hasılada ve tarımsal gelişmişlik konusunda 7. Sırada yer alıyor. Avrupa ülkeleri arasında ise lider yani birinci sıradadır” dedi.
Geçen yıl yem bitkisi projeleri kapsamında toplam 702 çiftçiye 13 bin 400 dekar alan silajlık mısır ve yonca ekimi gerçekleştirdiklerini belirten Türkmen; “ kuru fasulye, barbunya, nohut ve çerezlik kabak projesinde 340 çiftçimiz 5 bin 260 dekarlık alanda üretim yaptı. Kiraz, ceviz, armut ve karpuz projesinde 130 çiftçimize 461 dekar bahçeler tesis edildi. İlimizin yüz akı olan çilek projemizdir. Özellikle bir çilek bahçemizde çok güzel bir başarı sağlandı. 56 alanda 7 çiftçimize çilek bahçesi kurdurduk ve çilek bahçesi günü düzenlemiştik. Aspir projemizde çilekteki başarıyı sağlayamadık. Hayvancılık projesi kapsamında 100 kişiye 100 koç dağıtımı gerçekleştirdik. Arıcılık projesini çiftlik ilçemizde 300 kovan dağıttık ve başarılı bir şekilde devam ediyor. Özel İdaremiz Bütçesinden ilimiz çiftçilerinin gelirini artırmak için "Alternatif Tarım Ürünleri Destekleme Projesi" kapsamında 2014 yılı bütçesinden Tarım İl Müdürlüğümüze aktarılan 843 Bin TL ile çiftçilerimiz 27 Milyon 500 Bin TL hasıla elde etti. Alternatif ürünlerin birde şöyle bir etkisi var, her yıl patates ekilen arazilere artık patates ekilmiyor ve münavebe sistemine geçildi. Hem arazi dinlendiriliyor hem de diğer ürünlerin daha fazla para etmesi sağlanıyor. Son iki yıldır çiftçilerimizin ektikleri ürünlerle ilgili para sıkıntısı ve Pazar sıkıntısı yaşamıyorlar” şeklinde konuştu.

About niğde

Niğde Haberlerini Facebook Sayfanızdan Takip Etmek İçin Bu Adrese Gelin www.facebook.com/nigdehaberleri
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply